|
Door het hele land hebben onze vestigingen, in samenspraak met onze afdeling Human Resource Management (HRM), eigen opleidingstrajecten. Binnen deze trajecten vallen ook personen zonder technische ervaring, zij-instromers. Met een dringend tekort aan goed technisch geschoold personeel is Feenstra samen met Opleidingsbedrijf Installatiewerk Nederland en Uitzendbureau Randstad Techniek eerder dit jaar een landelijk zij-instroomtraject gestart. Dit alles met de intentie om in twee jaar tijd 50 talenten op te leiden tot gecertificeerd monteur in de installatietechniek.
Het landelijk opleidingstraject en de lokale opleidingstrajecten vanuit de Feenstra-vestigingen worden met elkaar vergeleken. Wat is beter? Waar zijn collega’s aan het eind van de rit nu het verst qua kennis, kunde en ervaring? Elvira Cornelisse, opleidingscoördinator bij Feenstra, vertelt over de opleidingstrajecten en instroom vanuit de arbeidsmarkt.
“Mijn naam is Elvira Cornelisse en ik ben 15 maart 2017 bij Feenstra gestart als opleidingscoördinator. Tijdens mijn eerste gesprekken met Maud Provily (Directeur HRM), heb ik kennisgenomen van de Trots Op Feenstra Expeditie (Feenstra-Vizier) en het project van de zij-instromer, waarover direct meer.
Het landelijk zij-instroomtraject is nieuw voor Feenstra. 11 jongeren zijn door Randstad geselecteerd en hebben van Feenstra een arbeidsovereenkomst voor twee jaar gekregen. Daarvoor hebben zij een assessment gehad, zodat Feenstra kon zien of zij over voldoende kwaliteiten beschikken om in twee jaar te worden opgeleid tot volwaardige en breed inzetbare gediplomeerde monteurs. Dit zijn dus de eerste zij-instromers die deelnemen aan het landelijk opleidingstraject.
De aankomende periode zal ik mij met name richten op het stroomlijnen van het opleidingsproces, waarbij je kunt denken aan het digitaliseren van de opleidingsaanvraag en de verdere afhandeling. Uiteraard ben ik ook beschikbaar voor opleidingsadvies voor medewerkers en ga ik samen met praktijkopleiders aan de slag om het opleiden op een hoger niveau te krijgen.
Onder zij-instromer wordt verstaan: iemand met een opleiding die de overstap wil/kan maken naar een vak waarvoor hij/zij nog niet een passende bevoegdheid heeft. Elvira: “Een van de redenen om met zij-instromers te werken is dat vakmanschap een van onze kernwaarden en ons bestaansrecht is! Daarnaast hebben wij natuurlijk te maken met vergrijzing en de daarbij behorende uitstroom, waardoor we in de toekomst onvoldoende kunnen voldoen aan de arbeidsvraag als we ons uitsluitend richten op gediplomeerde MBO-ers. Door zij-instromers een intensief opleidingstraject en begeleiding door ervaren praktijkbegeleiders te geven, creëren wij monteurs voor de toekomst. Deze monteurs worden niet alleen op het technisch vlak klaargestoomd voor de toekomst, maar krijgen binnen hun opleiding ook te maken met communicatie, klantbenadering en het signaleren van commerciële kansen.” Wil Feenstra in de toekomst dus kunnen blijven voldoen in de klantbehoefte dan zullen wij meer monteurs moeten werven.
De zij-instromers vanuit het landelijk opleidingstraject zijn over een aantal Feenstra-vestiging verdeeld. Op iedere vestiging leren zij omgaan met klanten, doen ze technische en vakinhoudelijke kennis (theorie en praktijk) en praktijkervaring op. Leerlingmonteur Kevin Hilger is in Capelle aan den IJssel bezig met de opleiding tot monteur: “Ik ben Kevin en woon in Alblasserdam. Sinds drie maanden ben ik aan de slag bij Feenstra en met plezier. Vanuit de autotechniek heb ik zelf, en via vrienden, geleerd te sleutelen, dus ik beschikte voorafgaand aan de opleiding bij Feenstra over een beetje technische ervaring. Ik heb een opleiding Sport & Bewegen, niveau twee en drie afgerond en ben lange tijd badmeester geweest. Niet echt een technische achtergrond dus. Nu in de verwarmingstechniek aan de slag, voor velen denk ik een opmerkelijke switch. Echter, vanuit het sleutelen aan auto's en motoren werd techniek voor mij steeds leuker. Binnen mijn omgeving heb ik gesolliciteerd naar een technische functie, maar zonder effect. Totdat ik opeens gebeld werd door een bemiddelingsbureau of ik de cv-techniek leuk vond. Die kans heb ik dus met beide handen aangepakt. Onze praktijkopleider leert mij en de andere leerlingmonteurs nu de fijne kneepjes van het vak en dit gaat hartstikke goed, al zeg ik zelf. Inmiddels ga ik ook zelfstandig op pad en dat bevalt me prima. Ik vind het heel leuk bij Feenstra en zie mijn toekomst hier. Het liefst wil ik uiteindelijk doorgroeien naar de ketelhuizen.”
Op de vraag wat Kevin tot op heden al geleerd heeft, zegt hij: “Als je er over nadenkt is het bizar hoeveel ik geleerd heb in zo weinig tijd. Ik ben begonnen met de Intergas-ketel. De hele ketel uit elkaar halen duurde serieus wel rond de zes uur. Daarna mochten we hem weer in elkaar zetten, dat duurde zelfs nog langer. En als je nu kijkt: uit elkaar halen doe ik denk ik anderhalf uur over en in elkaar zetten circa twee uur. Dit geeft, denk ik, goed de stappen weer die we maken. Werking van cv-ketels tot aan leidingen buigen en aanleggen hebben we allemaal gehad. Voor mij werd het met de cv-ketels van Remeha echt duidelijk. Af en toe kom je nog bij een cv-ketel waar je minder feeling bij hebt, dan is het goed nadenken. Het enige dat mij veel voorkwam in het opleidingslokaal is dat er water lekte. Of dat met mijn vorige baan te maken heeft laat ik in het midden.”
Lokale opleidingstrajecten zijn in de loop der jaren tot stand gekomen doordat sollicitanten zich bij de Feenstra-vestiging in de buurt melden, zonder over de vereiste kennis of benodigde ervaring te beschikken. Elvira: “Naast het landelijke zij-instroomtraject, waarin wij echt een samenwerkingsverband hebben met InstallatieWerk Nederland en Randstad, worden er op diverse vestigingen ook zij-instromers aangetrokken. Allemaal met hetzelfde doel, maar wel een andere aanvliegroute. Door deze diverse initiatieven kunnen wij straks goed evalueren welke vorm het beste aansluit bij de behoefte van de organisatie.” Maud Provily voegt toe: “Opleiden is voor Feenstra van vitaal belang. Ik weet dat we het liefst allemaal direct volledig inzetbare monteurs aannemen. Echter, er komen onvoldoende leerlingen van school. We kijken daarom naar andere opties. Zelf opleiden biedt Feenstra de mogelijkheid om een eigen ‘touch’ toe te voegen. Wij leren de nieuwe collega’s naast de standaard vereisten voor de officiële diploma’s ook zaken als ‘hoe presenteer je je bij de klant?’ ‘En hoe verkoop je Feenstra-producten?’. Het belangrijkste voor de komende periode is dat we werken aan het verder ontwikkelen van onze praktijkbegeleiders en teamleiders. Als zij leerlingen kunnen begeleiden en hen zo efficiënt mogelijk opleiden, dan zijn ze spoedig in te zetten als zelfstandig monteur.”
Ben je geïnteresseerd in het zij-instromertraject? Solliciteer dan naar de vacature zij-instromer. We laten je dan zo snel mogelijk weten wanneer Feenstra weer met een nieuw groep zij-instromers gaat starten.
Feenstra
Altijd in de buurt Met een landelijke dekking en meer dan 800 bussen onderweg. |
Duurzaam Onze ambitie: een veilige, gezonde en schone woonomgeving voor iedereen. |
Oog voor kwaliteit De beste producten en materialen. Volgens de hoogste standaard. |
Meesters in het vak Onze ervaren vakmensen vinden altijd een oplossing. |
Dag en nacht bereikbaar Wij staan klaar als onze klant ons nodig heeft. Het hele jaar door. |
Van alle markten thuis Het adres voor warmte, energie, ventilatie, isolatie en beveiliging. |